<< nazaj

Kužni kašelj pri psih

Kužni kašelj ali infekciozni traheobronhitis je bolezen zgornjih dihalnih poti. Primarno infekcijo lahko povzroči eden izmed virusov (virus parainfluence, adenovirus 2, virus pasje kuge) ali bakterija Bordetella bronhiseptica. Včasih pride tudi do naknadne bakterijske infekcije z drugimi bakterijami. Prvi znak, ki ga skrbniki opazijo, je pogosto ta, da psa ob kašlju sili na bruhanje.

Kužni kašelj prizadene pse vseh starosti in običajno nastopa v mili obliki, ki se pozdravi sama od sebe. Pri mladičih pa lahko napreduje v pljučnico (bronhopnevmonijo), oz. v kronični bronhitis pri oslabelih odraslih ali ostarelih psih. Med psi, ki prihajajo v stik, se hitro širi.


Klinični znaki
Inkubacijska doba (čas od okužbe do izbruha bolezni) običajno traja pet do deset dni. Glavni znak bolezni je izbruh ostrega in suhega kašlja, ki je včasih tako dražeč, da povzroči davljenje ali celo sili psa k bruhanju. Lahko se pojavi tudi izguba apetita, telesna temperatura pa običajno ostane normalna (pri psih je to do 39.3°C). V primeru sočasne infekcije, kot sta pasja kuga ali pljučnica, se pojavijo tudi vročina, gnojni izcedek iz nosu, depresija, anoreksija in produktivni kašelj (pride do izkašljevanja gnoja).

Diagnoza
Postavimo jo na podlagi anamneze in kliničnih znakov.

Zdravljenje
Psa običajno zdravimo doma, da se infekcija ne prenaša – bolezen je namreč zelo nalezljiva. Zaviralce kašlja uporabimo samo v nujnih primerih (če gre za dolgotrajen močan kašelj, ki psa duši ali sili k bruhanju in mu preprečuje počitek). Antibiotike uporabimo le v primerih, ko kužni kašelj napreduje v pljučnico ali hudo kronično infekcijo.

Bolezen običajno traja deset do dvajset dni, izboljšanje pa pogosto opazimo že po prvih petih dneh.

Preventiva
Mladiča pred boleznijo zaščitimo s cepljenjem (s kombiniranim cepivom). Mladiče cepimo prvič pri starosti 6-8 tednov, drugo cepljenje sledi pri starosti 10 do 12 tednov, tretje pa do 16. tedna.  Primerno raven protiteles nato vzdržujemo s pomočjo obnovitvenih cepljenj.

Kontakt Kako do nas

Logo Veterinarska ambulanta

Ambulanta za male živali
Vodnikova cesta 243
1000 Ljubljana (Dravlje)
Delovni čas:
pon. - pet.: 8:30 - 19:00
sob.: 8:00 - 12:00

Dežurstvo:
031 641 143


Trgovina za male živali
pon. - pet.: 8:30 - 19:00
sob.: 8:00 - 12:00

diagnoza.ambulanta@gmail.com


Imate vprašanje za nas?

Vse pravice pridržane. Ambulanta za male živali | Vodnikova cesta 243, 1000 Ljubljana (Dravlje) I Delovni čas: pon. - pet.: 8:30 - 19:00, sob.: 8:00 - 12:00 I Izdelava; LUXmedia
zapri Na spletnih straneh Veterinarska-ambulanta.net uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.