<< nazaj

Zobni kamen pri psih

Na površini zob se nabirajo mehke zobne obloge. Če jih ne odstranimo, se nanje naberejo minerali iz sline in tako nastanejo trde obloge, ki jim pravimo zobni kamen. Spoznamo ga po rjavkastih ali rumenkastih naslagah na zobeh, ki se jih mehansko s čiščenjem z zobno ščetko ali krpico ne da odstraniti. Zobni kamen pri psih pripomore k nastanku parodontalne bolezni. Zato ga je potrebno preprečevati in odstranjevati.


Na zdrave zobe vplivata pravilna prehrana in zobna higiena

Zobne obloge lahko preprečujemo s pravilno prehrano. Poskrbeti je potrebno, da psa hranimo s tako hrano, ki se ne lepi na zobe. Psi, ki jedo pretežno meso, brikete in veliko žvečijo (tako kosti kot tudi gumijaste igrače ali vrv) imajo precej manj zobnih težav, oz. se te začnejo mnogo kasneje. K nalaganju zobnega kamna so bolj nagnjene male in brahicefalične pasme psov, saj imajo majhne gobčke ali nepravilnosti v postavitvi zob in zato težje žvečijo večje kose hrane. Tveganje za nastanek infekcij obzobnih tkiv in nalaganje zobnega kamna pa je povečano tudi pri psih, ki jedo večinoma mehko hrano. Taki hrani namreč manjka učinek drgnjenja zob, ki obloge odstranjuje. Ostanki mehke hrane zastanejo tudi v žepkih pod dlesnijo na bazi zoba. Tam povzročijo infekcijo, ki zmehča dlesni in povzroči njihov odstop. Infekcija med drugim povzroča slab zadah, bolečine, neješčnost, zaradi nje pa lahko psu celo izpade kak zob.

Pri preprečevanju nastanka zobnih oblog igra pomembno vlogo ustna higiena. Zato svetujem, da psu dnevno ali tako pogosto kot gre mehanično odstranite obloge, ki se mu naberejo na zobeh. To lahko storite z zobno krtačko ali krpico. V pomoč pa vam je lahko mnogo čistilnih žvečljivih posladkov, izdelanih v ta namen: od encimske zobne paste do kožne krpice prepojene z encimi, ki jo pes lahko žveči (C.E.T žvečilne krpice, Dentastix, kosti, igrače iz posušene kože, rogovi,…). Človeška zobna pasta za psa ni primerna, saj lahko zelo razdraži in poškoduje želodčno sluznico. Vse pripomočke za čiščenje zob lahko kupite v bolje založenih veterinarskih ambulantah ali trgovinah za male živali. Najbolje je začeti takoj, ko mladička dobite, da se privadi na to, da mu posegate v gobček.

Odstranjevanje zobnega kamna

Tako pravilna prehrana, kot tudi redna in pravilna ustna higiena bosta zagotovo rešila marsikateri zob pred prezgodnjim izrutjem. Kljub temu pa se velikokrat zgodi, da se zobni kamen vseeno pojavi. V tem primeru, ga je potrebno odstraniti. Osebno pri svojem delu vsakemu psu, ki ga pregledam, pogledam tudi zobe. Če opazim zobni kamen, lastnikom vedno svetujem njegovo odstranitev. V nasprotnem primeru namreč pride do nadaljnega nalaganja mehkih oblog na podlago, kar privede do vnetja dlesni. Poleg tega so tako mehke naslage kot tudi zobni kamen dobro gojišče bakterij, ki tam najdejo hrano ter povzročajo razkroj obzobnega tkiva, vnetje dlesni in s tem v določeni meri negativno vplivajo na celoten organizem. Vnetje obzobnih tkiv namreč v končni fazi privede do parodontalne bolezni, ki lahko prizadene tudi srce, ledvica in jetra.

Medtem, ko lahko mehke obloge odstranjujete sami, mora zobni kamen odstraniti veterinar. Poseg namreč poteka v splošni anesteziji. Pri tem je najbolje kamen odstranjevati z ultrazvočnim čistilcem zobnega kamna. Anestezijski protokol prilagodimo starosti in specifičnim stanjem živali. Ker so psički, ki gredo na poseg čiščenja zob, pogosto starejši, je pred posegom priporočljivo opraviti preventivni pregled in preiskavo krvi. S tem lahko veterinar oceni tveganje, ki ga predstavlja anestezija, saj nam ti testi pokažejo stanje ledvic in jeter. Ti organi namreč metabolizirajo anestetik in so zato med anestezijo najbolj obremenjeni. Po končanem posegu se žival hitro zbudi in je sposobna samostojno odkorakati iz ambulante.

Kontakt Kako do nas

Logo Veterinarska ambulanta

Ambulanta za male živali
Vodnikova cesta 243
1000 Ljubljana (Dravlje)
Delovni čas:
pon. - pet.: 8:30 - 19:00
sob.: 8:00 - 12:00

Dežurstvo:
031 641 143


Trgovina za male živali
pon. - pet.: 8:30 - 19:00
sob.: 8:00 - 12:00

diagnoza.ambulanta@gmail.com


Imate vprašanje za nas?

Vse pravice pridržane. Ambulanta za male živali | Vodnikova cesta 243, 1000 Ljubljana (Dravlje) I Delovni čas: pon. - pet.: 8:30 - 19:00, sob.: 8:00 - 12:00 I Izdelava; LUXmedia
zapri Na spletnih straneh Veterinarska-ambulanta.net uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.